ClickCease

Wat moet ik doen tegen vochtplekken?

Neem contact op

Vochtplekken

Vochtplekken vormen voor veel huishoudens een grote ergernis. Mede door het feit, dat de vochtplekken vaak samengaan met andere problemen gerelateerd aan lekkages. Denk bijvoorbeeld aan een muffe geur in de ruimte waar zich de vochtplekken voordoen, behang dat langzaamaan los begint te laten, enzovoorts. Daar komt nog bij, dat het herstel van vochtplekken vaak lang duurt. Dit hangt samen met het feit, dat de vochtplekken vaak pas na enkele weken of zelfs maanden zichtbaar worden. Het vocht dat in de wanden van uw woning trekt, heeft enige tijd nodig alvorens de vochtplekken zichtbaar worden aan de binnenzijde van uw huis.

Niet alleen op de wanden van uw woning kunnen vochtplekken zich voordoen. Er kan ook sprake zijn van vochtplekken op het plafond of bijvoorbeeld aan de onderzijde van de wand bij de rand met de vloer. Op deze pagina leest u meer over de oorzaken van vochtplekken en hetgeen u kunt doen om deze te herstellen.

Oorzaken van vochtplekken

De oorzaken van vochtplekken lopen sterk uiteen. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een slecht of niet geïmpregneerde muur, waarbij het vocht vanaf de buitenzijde van de wand naar de binnenkant hiervan trekt. Ook kan er sprake zijn van een lekkende leiding achter de muur of boven het plafond. Een lekkende leiding kan veroorzaakt worden door speling tussen twee leidingstukken, doordat de leiding niet goed is aangesloten op sanitaire voorzieningen, enzovoorts. Een derde optie is dat er vocht langs de kitranden van bijvoorbeeld een douchebak loopt. Via deze kitranden komt het vocht onder de vloer van de badkamer terecht, waarna de vochtplekken zichtbaar zullen worden in de ruimte onder de badkamer.

Wat te doen tegen vochtplekken?

Zodra u de vochtplekken in uw woning herkent, is het belangrijk om te handelen. Een vochtplek herkent u aan de lichtgele tot ietwat bruinige kleur. Zou u te lang wachten, dan kunnen er schimmels op de vochtplekken groeien. Iets wat een negatieve impact heeft op uw weerstand. Daarbij loopt u het risico dat reumatische en astmatische klachten verergeren als gevolg van de vochtplekken in huis.

Vochtplek op grondniveau van de muur

Bij een vochtplek op grondniveau van de muur, komt het vocht mogelijk vanaf de buitenzijde van uw woning naar binnen. Het is in dit geval verstandig om de buitenzijde van de wand te impregneren. Kijk daarbij of de wand rond de grens met uw tuin of bijvoorbeeld terras poreus is. Dit kan erop duiden, dat er veel vocht in de wand getrokken is. Er zijn handige hulpmiddelen, waarmee u de vochtigheidsgraad in de muur meet.

Niet alleen kan er vocht vanaf de buitenzijde van uw woning naar binnen trekken, ook kan de vochtplek op grondniveau van de muur het gevolg zijn van optrekkend vocht uit de kelder of kruipruimte. Controleer of deze ruimtes droog zijn. Mocht dat niet het geval zijn, dan is het verstandig om uit te zoeken of er hier sprake is van een lekkage. Denk bijvoorbeeld aan een lekkende leiding richting de buitenkranen.

Vochtplek op de muur

Ook iets hoger op de muur in huis kan zich een vochtplek voordoen, als gevolg van een slecht geïmpregneerde buitenmuur. Het impregneren van de muur kan de oplossing vormen in zo’n geval. Let wel, het vocht dat al in uw muur getrokken is, zal enige tijd nodig hebben om deze te verlaten. Zorg dat uw woning goed geventileerd wordt, door de ramen bijvoorbeeld iedere ochtend tegen elkaar open te zetten. Ook het gebruik van een zogenaamde vochtvreter kan helpen om het vocht uit de wanden van uw woning te laten trekken.

Een vochtplek op de muur is niet per definitie het gevolg van een slecht geïmpregneerde buitenmuur. Het kan ook het gevolg zijn van een lekkende leiding. Laat een professionele lekdetectie uitvoeren, om te achterhalen of er inderdaad een lekkage zit achter de wand waarop de vochtplekken zichtbaar zijn.

Vochtplek op het plafondVochtplekken

Tot slot kan er zich een vochtplek op het plafond voordoen. Vaak is dit het gevolg van een lekkende vloerverwarming, of bijvoorbeeld een lekkage rond de douchebak of het bad in de badkamer. Door de kitranden rond het bad en de douchebak te vernieuwen, voorkomt u dat er nog meer vocht onder de vloer van de badkamer komt. Mocht de vochtplek het gevolg zijn van een lekkende vloerverwarming, dan kunt u een lekdetectie uit laten voeren. Bij zo’n lekdetectie wordt achterhaald waar de bron van de lekkage exact zit. Onze loodgieter uit Zaandam helpt u vervolgens bij het oplossen van deze lekkage.

Hoe kan ik de vochtplek nu verwijderen?

Heeft u de oorzaak van de ontstane vochtplekken in uw woning aangepakt? In dat geval is het zaak om het vocht uit de wand, het plafond of de vloer te laten trekken. Dit is grotendeels een proces wat natuurlijk moet verlopen. Reeds gaven we u de tip, om ramen in de ruimte waar zich de vochtplek bevindt tegen elkaar open te zetten. De tocht die hierbij ontstaat neemt de vochtige lucht mee uit uw woning. Ook vochtvreters kunnen helpen om de luchtvochtigheid in huis te verlagen.

Tip: Maak gebruik van een hygrometer in de ruimte waar zich de vochtplek bevindt. Met een hygrometer kunt u in de gaten houden of de luchtvochtigheid afneemt, constant blijft of zelfs toeneemt. Het zegt iets over de hoeveelheid vocht in uw wand, plafond of vloer.

Hulp bij het oplossen van vochtplekkenVochtplekken

Met name bij het aanpakken van de oorzaak van vochtplekken in huis kan de hulp van onze loodgieter in Zaandam wenselijk zijn. De loodgieter helpt u de oorzaak van de lekkage in huis te achterhalen en verhelpt deze direct voor u. Op deze manier kan voorkomen worden dat er nog meer vocht in een wand, plafond of vloer trekt. Iets wat noodzakelijk is om een verdere groei van de vochtplek tegen te gaan. Evenals dat u op deze wijze voorkomt dat er schimmels op de vochtplek zullen groeien. Houd de vochtplek na het aanpakken van de oorzaak hiervan goed in de gaten. Deze zou niet veel groter mogen worden nadat de oorzaak aangepakt is.

Nieuws
, ,

Wij zijn beschikbaar voor alle loodgieter werkzaamheden

24/7 bereikbaar

Professionele vakmensen

Transparant en eerlijk

Snel ter plaatse

Het laatste nieuws

De Zaanse Loodgieterservice is u graag van dienst. Wij kunnen u helpen als u problemen heeft met verstoppingen, lekkages of riolering. Voor alle loodgieterswerkzaamheden kunt u bij ons terecht. Onze vakmannen beschikken over veel ervaring en de juiste opleidingen en diploma’s. Bel direct voor een afspraak!

Wij zijn beschikbaar voor alle loodgieter werkzaamheden

24/7 bereikbaar

Professionele vakmensen

Transparant en eerlijk

Snel ter plaatse

Menu
Call Now Button