ClickCease

Een warme woning dankzij het expansievat in huis

Neem contact op

Loodgieter Zaandam

Weet u welke rol het expansievat binnen uw woning speelt? Een expansievat heeft een zeer belangrijke rol bij het verwarmen van uw woning, bij de toevoer van warm water naar de kranen binnen uw woning, enzovoorts. In dit artikel leest u meer over de exacte rol, die het expansievat speelt bij het verwarmen van uw woning en het onderhouden van de druk op uw cv-installatie in huis. Om de kans op schade aan uw cv-installatie te verkleinen, is het belangrijk om het expansievat zeer geregeld te laten onderhouden. Onze loodgieters helpen u hier graag bij. Zelf aan de slag gaan met het expansievat binnen uw woning wordt afgeraden. Later in dit artikel leest u waarom het onverstandig is om zelf onderhoud uit te voeren.

Opbouw van het expansievat bij de cv-ketel

De complete cv-installatie binnen uw woning bestaat uit verschillende componenten. Denk bijvoorbeeld aan de cv-ketel, het expansievat, de verschillende radiatoren, waterleidingen, enzovoorts. Ondanks de omvang van dit systeem, gaat het hier om een volledig gesloten systeem. Dit is een belangrijk gegeven, want het betekent dat een verhoging van de druk niet kan worden verholpen met het wegvoeren van water om de druk te verlagen. Om schade aan het circuit te voorkomen bij een verhoging van de druk, is het expansievat zeer belangrijk.

Samenstelling van het expansievat

Het expansievat bestaat uit twee losse delen, die van elkaar gescheiden worden met een membraan. Van beide delen is een deel gevuld met water en een deel met gas (in veel gevallen stikstof). Het met water gevulde deel van het expansievat staat in verbinding met de cv-ketel en de leidingen, die het warme water richting de radiatoren transporteren. Op het moment dat het water door de cv-ketel verwarmd wordt, kan dit uitzetten. Het uitzetten van het water zorgt voor een toename van de druk op het circuit. Op dat moment wordt het membraan in het expansievat richting het gas gedrukt. Gas laat zich relatief makkelijk indrukken, waardoor de druk op de cv-installatie verminderd wordt.

Druk verlagen met het overstortventiel

Mocht het expansievat de druk niet voldoende kunnen verlagen, dan wordt het overstortventiel gebruikt. Het overstortventiel werkt geheel automatisch en zorgt dat een deel van het warme water wordt afgevoerd. Als gevolg hiervan neemt de druk af en worden beschadigingen of ongelukken voorkomen. De druk mag ook niet te laag worden. Dit zou een negatieve invloed hebben op het energieverbruik.

Nieuws
, ,

Wij zijn beschikbaar voor alle loodgieter werkzaamheden

24/7 bereikbaar

Professionele vakmensen

Transparant en eerlijk

Snel ter plaatse

Het laatste nieuws

De Zaanse Loodgieterservice is u graag van dienst. Wij kunnen u helpen als u problemen heeft met verstoppingen, lekkages of riolering. Voor alle loodgieterswerkzaamheden kunt u bij ons terecht. Onze vakmannen beschikken over veel ervaring en de juiste opleidingen en diploma’s. Bel direct voor een afspraak!

Wij zijn beschikbaar voor alle loodgieter werkzaamheden

24/7 bereikbaar

Professionele vakmensen

Transparant en eerlijk

Snel ter plaatse

Menu
Call Now Button